Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2012 22:07 - Странни кафяви петна се появиха в морето
Автор: arlos Категория: Новини   
Прочетен: 1068 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Кафяви петна в морето тревожат от няколко дни туристите в Равда, съобщи БТВ.

От днес всички големи курорти по Черноморието са финансово обезпечени за изграждането или разширяването на пречиствателни съоръжения. По ОП „Околна среда" в морските общини са влезли над 700 милиона лева.

Вчера в Созопол, а днес в Несебър бяха подписани договори за отпускане на средства, с които да бъдат изградени необходимите съоръжения. Такива се изграждат още в Албена, Кранево и Златни пясъци по Северното Черноморие, а очакванията са до края на 2014 година морето да стане по-чисто.

До тогава обаче, туристите, които идват на южния плаж в Равда, признават, че не смеят да влизат сутрин във водата. От няколко дни във водата има кафяви петна на метри от брега.

Според екоинспекцията в Бургас, взетите от водата проби са с добри показатели, а в мистериозния цвят на морето нямало нищо притеснително.

„Често се заблуждават, понеже има цъфтеж на кафяви водорасли и така в далечината се заблуждават и почват да си правят асоциации... Бъркат ги или с фекалии, или с нефтени разливи", обясни пред БТВ директорът на РИОСВ–Бургас Бойчо Георгиев.

Местната власт обаче признава, че не винаги асоциацията е грешна.

„Имаше проверка на отдел „Екология" за две или три тръби, които се вливат в морето. Направено е предписание да се премахнат. На тези извършители ще бъде наложена глоба", каза кметът на Несебър Николай Димитров.

С 98 милиона лева европейски пари до другото лято мръсните води около Несебър и Слънчев бряг ще се изхвърлят на миля навътре в морето, обяви днес екоминистърът Нона Караджова.

„Екологичният ефект се свежда до намаляване на десетки хиляди тона замърсяващи вещества, които чрез тези съоръжения се предотвратява да бъдат изхвърлени в нашите води”, каза Караджова.

А по-чисто море означава и повече туристи. Малките курорти, като Синеморец и Ахтопол обаче ще трябва да почакат до 2015 година.

От РЗИ-Бургас също са взели проба от водата в Равда, преди седмица. Микробиологичните показатели сочат, че няма отклонения от нормите.

Здравните власти обясниха, че дори и да попаднат мръсни води в морето, те не са опасни за здравето на къпещите се, защото солената морска вода убива колибактериите. Зараза може да се получи при по-силно изпускане на отпадни води, каквото до момента не е регистрирано.



Тагове:   морето,   СЕ,   странни,   Появиха,   петна,   кафяви,


Гласувай:
3



1. starotomagare - Логичен резултат от безогледното строителство
08.08.2012 14:16
Покрай нашето крайбрежие от север на юг има течение което носи всичко което се изсипва в морето.Където та минава по-навътре край брега се образуват зони със слаба циркулация на вода и мръсотиите от уж скритите канализации направо се натрупват в крайбрежните води.Не е никакъв проблем да се изкарат уж добри проби или да се фалшифицират резултатите.Болестите идват по-късно когато тези които са виновни за тях отдавна са прибрали печалбите и дори строят нови хотели и др.машинки за пари .Приятна почивка и пазете поне децата си.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930