Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2012 21:05 - Откриха едно от най-големите средновековни съкровища
Автор: arlos Категория: Новини   
Прочетен: 721 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 09.08.2012 21:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image




Има причини да се смята, че в Перперикон открихме едно от най-големите средновековни съкровища, намерени някога в България.

Това заяви ръководителят на експедицията в античния град проф. Николай Овчаров.

Според теорията на Овчаров съкровището най-вероятно е било свързано с духовенството, то е открито в част на града, където са живели много духовници.

"Ние имаме преки данни за богатството на епископите. Става въпрос за монетно съкровище от близо 50 златни монети и колко сребърни никой не може да каже." По средновековните мерки това е едно огромно съкровище, поясни Овчаров. Професорът определи находката като "един от гвоздеите на археологическо лято 2012."

Вървим по дирите на едни полу-легенди, полу-истини, че на това място преди 20 години е открито едно голямо златно съкровище, продължи археологът. За това съкровище аз знам доста отдавна, полицията също знае, това се случи през 90-те години, "когато България беше разграден двор и всеки копаеше навсякъде". На 35-40 см от повърхността ние попаднахме на концентрация на златни и сребърни монети, не съм казал, че сме изчерпали съкровището напълно, работата ни продължава, заяви археологът

Като грамаж тези монети са близо 50 гр., като средната тежест на перперата (византийска монета- бел. авт.) е около 4 гр., а монетите, за които говорим са между 14 и 16 карата, поясни професорът. Откритите шест сребърни монети са венециански монети, сечени в края на 13 век. и запазени в много добро състояние. Голямата изненада беше, че съкровището е разпиляно на близо 2 метра диаметър, "буквално са разхвърляни монетите, все едно някой ги е пръснал", каза още Овчаров. В последствие се оказва, че съкровището се намира в помийна яма, поясни той.

Там се копае изключително бавно, само на ръка, имаме обков от много красива икона, "може да се окаже съкровищница тази помийна яма", продължи Овчаров. Археологът спомена и за предстоящото отварянето на две гробници, за които се предполага, че са на епископи. Овчаров отказа да коментира къде точно ще бъде изложено съкровището, но спомена, че Регионалният исторически музей в Кърджали ще е сред тях. Според него сезонът на Перперикон върви много добре, няма отлив на туристи, както беше през минали години.

Професор Овчаров разказа и за състоянието на града по времето, от когато е датирано съкровището.

По неговите думи през 13-14 век градът става особено важен и за България, и за Византия, само на 3 километра има златни мини. Именно поради тази причина започват войни между двете страни за контрол над града. След като преминава татарското нашествие, се стига до прочутата война за Перперикон през 1342 г., а през 1354 г. започва и нашествието на османците на Балканския полуостров.

Перперикон е един от малкото градове, които са успели да се противопоставят на османската обсада, поясни Овчаров. "Последен в града остава замъкът, който дълго време се съпротивлява сам, най-накрая османците проникват в крепостта. Открити са вериги, които идеално съвпадат с документите за роби от Перперикон, продадени на остров Крит."




Гласувай:
3



1. letopisec - прекрасна новина
10.08.2012 14:21
прекрасна новина
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930